Den tidligere politimannen, regiondirektøren i Gjensidige og namsmannen i Trondheim, Øyvind Neeraas, er bokaktuell med «Stillhet – hva er det» – en bok om å leve med tinnitus. Ett ord kan brukes for å beskrive fokuset for boken: Mestring. – Jeg har skrevet boken for å hjelpe andre, sier forfatteren.
– Hvis Vebjørn Rodal kommer ut på oppløpssiden og blir redd for å stivne, hva tror du skjer da? Bokaktuelle Øyvind Neeraas lar svaret på sitt retoriske spørsmål bli hengende i luften.
– Alle som får tinnitus, må umiddelbart får tilbud om et mestringskurs i helsevesenet. Veldig mange kan klare seg med informasjon om hva tinnitus er og hvordan man kan leve med den, sier Neeraas til hlf.no.
Akkurat som Vebjørn Rodal vil stivne på oppløpssiden hvis han er redd for at det skal skje, kan tinnitus ødelegge
liv dersom den rammede lar ulyden få dominere livet. Selv har Neeraas bitter erfaring med manglende oppfølging fra helsevesenet. Han fikk tinnitus på det ene øret i 1992 etter et nærmest umenneskelig kjør på jobben. Hos legen fikk Neeraas bare beskjed om at dette var noe han måtte leve med.
«Jeg registrerte at han informerte meg om at tinnitus ikke var en sykdom, men en tilstand som kunne være plagsom. Jeg ventet utålmodig på resepten. Det var da legen sa: – Det finnes ikke noen hjelp mot tinnitus. Dette er en lyd du må leve med resten av livet.»
Møtt med empati
Neeraas hanglet seg gjennom åtte år i full jobb. Han utviklet søvnforstyrrelser og konsentrasjonsvansker og spiste dispril som om det skulle være sukkerbiter. I 2000 gikk han på en ny, alvorlig smell, og tinnitusen forverret seg kraftig.
– Det var fullt sagbruk der inne. Men denne gangen ble jeg henvist til overlege Haakon Arnesen ved St. Olavs hospital i Trondheim. Han møtte meg med empati og forståelse. Endelig fikk jeg hjelpen jeg trengte i helsevesenet. Hadde jeg fått denne hjelpen fra starten av i 1992, er jeg overbevist om jeg ikke hadde blitt uføretrygdet, sier Neeraas.
«Jeg gikk inn i et år med sykemelding, hørselsprøver, samtaler og kurs. For første gang møtte jeg personer med samme plager som meg selv. Det var en enorm lettelse.»
– I denne fasen gikk jeg over fra å tenke «er livet verdt å leve» til å tenke «hvordan skal jeg fylle livet mitt med innhold», forteller Neeraas.
Skriver for å hjelpe
Han satte i gang sitt eget, private prosjekt for å bli kvitt følgeplagene s om tinnitusen gav ha, søvnvansker og konsentrasjonsproblemer.
– Jeg visste jeg ikke kunne får gjort noe med selve lyden, så jeg konsentrerte meg om å bli kvitt tilleggsplagene.
– Det har jeg klart ved å jobbe bevisst med meg selv, sier Neeraas.
Neeraas’ bok er rykende fersk i bokhandelen. Den er skrevet med tanke på å hjelpe andre i samme situasjon.
– Jeg er 60 år, og jeg har klart å komme meg ovenpå i livet mitt. Men det er forferdelig når yngre mennesker blir rammet og ikke får noen oppfølging i helsevesenet, mener Neeraas. På samme måte som han selv har hatt god hjelp av selvhjelpslitteratur, er denne boken ment å være en moralsk og praktisk støtte til tinnitusrammede.
Ønsker å bidra
Øyvind Neeraas var i 50 prosent arbeid inntil i år. Nå fyller 58åringen dagene med andre aktiviteter.
– Jeg ønsker å bidra til et bedre tilbud til tinnitusrammede. Denne boken er første skritt. Dersom for eksempel
Hørselshemmedes Landsforbund (HLF) ønsker å bruke meg, står jeg til tjeneste, sier Neeraas, som har lang erfaring som coach og foredragsholder. Han skryter av HLFs innsats for et bedre offentlig behandlingstilbud, og i boken oppfordrer han alle tinnitusrammede til å melde seg inn i forbundet.
– HLF er spydspissen for landets tinnitusrammede, slår han fast.
For mer opplysninger: www.hlf.no
Mestringsbok om tinnitus – Stillhet hva er det
Leave a reply