Mange glemmer optimalisering for tilrettelagt lesing når de fokuserer på brukeropplevelse og design av nye sider. Dette fører til at mange sider ikke samarbeider godt nok med skjermlesere og det kan koste selskapet mange langsiktige kunder. Det har blitt stadig mer vanlig både for svaksynte og eldre å benytte en skjermleser når de bruker nettsider.
Sider som i liten eller ingen grad gjør det mulig å benytte en skjermleser vil derfor raskt gå glipp av potensielle inntekter ved at siden blir hoppet over. Dette skjer til tross for at det ligger lett tilgjengelige retningslinjer om hvordan man skal optimalisere nettsidene for denne typen bruk. I denne artikkelen skal vi derfor se litt nærmere på noen viktige punkter for å optimalisere nettsiden din for skjermlesere.
Hva er en skjermleser?
Før vi går videre er det viktig å avklare hva en skjermleser faktisk er og hvilken nytte den har. En skjermleser er et program som leser det brukeren holder musen over ved hjelp av en elektronisk stemme. Dette gjør det mulig for synshemmede og blinde å bruke Internett ved at de får lest opp nettsiden i stedet for å måtte se og navigere selv.
Dette har blitt et svært vanlig hjelpemiddel for svaksynte og med over hundre millioner mennesker globalt med synsvansker er dette absolutt noe man bør ta høyde for. Det kan ofte virke fremmed og unødvendig å bruke ressurser på tilrettelegging av en skjermleser, men så lenge siden har lang levetid, så er dette noe som garantert vil få utbytte over tid.
Fire måter du kan optimalisere nettsiden din
Selv om det finnes en rekke alternativer for å optimalisere nettsiden din ovenfor forskjellige brukere har vi samlet fire enkle, men ofte undervurderte måter du kan gjøre siden enklere for skjermlesere. Det finnes stadig nye hjelpemidler for svaksynte og det utvikles fortløpende flere alternativer for å tilgjengeliggjøre de enorme resursene på nett for svaksynte. Vi vil nå se nærmere på fire måter du kan optimalisere nettsiden din på, uten at det krever for mye ekstraarbeid.
Navigasjonsmenyen
Et mye undervurdert hjelpemiddel på moderne nettsider er navigasjonsmenyen. Mange fokuserer mer på design enn funksjonalitet og menyen blir ofte gjemt bort eller lagt i en drop-down-meny. Dette gjør at den kan være vanskelig å finne for de som benytter skjermleser og derfor gjør siden umulig å bruke.
Det er viktig at navigasjonsmenyen er et selvstendig element på siden og gjerne har synlige overskrifter. På denne måten fanger skjermleseren dem opp og gjør det mulig for svaksynte å navigere seg nedover i menyene. Dette åpner opp for at en rekke nye brukere kan benytte siden og i beste fall innhente en helt ny kundegruppe for bedriften.
Ankertekst
Lenker er ofte et problemområde for brukere av skjermlesere. Årsaken til dette er at de aller fleste som skriver innlegg eller nettsider ikke legger mye tanke bak hvordan lenken leses høyt. Dette kan være at ankerteksten tilbyr lite annet enn «trykk her», noe som vil bli lest høyt som «klikk på lenken her» uten at brukeren får noe kunnskap om hvor lenken faktisk går. Det beste de kan gjøre i dette tilfellet er å få lenken lest høyt i et håp om at den gir noen hint.
Det er viktig at man legger verdi i bruken av ankertekst og tar seg tid til å bruke beskrivende ord når man linker til andre sider. Eksempler på dette kan være nettspill, nyhetsartikkel, odds, rapport og lignende ord. Disse vil gi en pekepinn til hvor lenken faktisk går. Dersom vi arbeider med en tekst om odds og relatert stoff kan lenken optimaliseres slik: For å finne beste odds kan du trykke her. Denne lenken vil leses i sammenheng og fremkomme som «For å finne de beste odds (lenke) kan du trykke her».
Strukturerte sider
Et annet viktig poeng er å bruke klare strukturer når du setter opp siden din. Dette gjelder uansett om det er en blogg eller nettbutikk. Gjør siden lett å navigere på ved at ting kommer i en hensiktsmessig og naturlig rekkefølge. Det kan være:
På denne måten er det enkelt for brukere å navigere seg gjennom siden og ting vil komme i en naturlig rekkefølge.
Bildebeskrivelser
Noe mange glemmer når de benytter bilder er å skrive en bildebekrivelse eller metabeskrivelse. Dette er teksten som skjermleseren bruker for å beskrive bildet og som gjør det mulig for svaksynte å se innholdet på siden. Dette hjelper også med søkemotoroptimalisering og er derfor noe man absolutt bør legge inn som en vane.
Sammendrag
Det er over hundre millioner svaksynte mennesker i verden, men allikevel er det svært få sider som tilrettelegger for bruken av skjermleser. Det er en rekke enkle tiltak som kan benyttes for å gjøre siden lettere å navigere i for de som benytter skjermleser og i denne artikkelen har vi gått gjennom bruken av navigasjonsbar, ankertekst, struktur og bildebeskrivelser som mulige tiltak.