Flere og flere hjelpemiddelleverandører setter design i fokus, og brukerne er optimistiske. TOPRO har utviklet en ny rullator med et moderne design og smarte detaljer. Ergostart ble invitert til en presentasjon av denne rullatoren på Sagene Aktivitetssenter i Oslo.
Skjalg Aabakken i Aabakken Innovasjon og Design, og Nicolay Knudtzon i NicoDesign, ble forespurt om de hadde mulighet til å være med å utvikle denne rullatoren sammen med Ulf Dæhlen i Totenprodukter. Skjalg og Nicolay jobber gjerne sammen ved utvikling av hjelpemidler, selv om de ellers har hvert sitt firma innen innovasjon, produktutvikling og produktdesign. De kunne fortelle at utviklingen av denne rullatoren startet allerede i 2004. Det er flere grunner til at utviklingstiden ble såpass lang, men det er viktig at produktet er ferdig når det blir lansert, og at det er tilpasset brukerne. En av de tingene som gjorde at utviklingstiden ble såpass lang, var, ifølge Aabakken, at TOPRO ikke ville benytte tradisjonelle, luftfylte hjul. Det var på grunn av at luftfylte hjul før eller siden blir tomme for luft, og at rullatoren da, for mange, blir stående ubrukelig. Derfor måtte de finne et materiale som ga de samme egenskaper. Det var en utfordring, og etter mye leting og utprøving fant de en pvc-blanding som var egnet.
Smarte løsninger
Denne nye rullatoren er først og fremst beregnet på utebruk, derfor ville de under utviklingen integrere smarte
løsninger som kunne gi brukerne litt «ekstra hjelp». Dette resulterte i et modulsystem som gjør at man enkelt kan feste koppeholder, paraplystativ, lys osv. med et enkelt håndgrep. At det i tillegg finnes en kurv for saker og ting, og en taske for oppbevaring av veske, er nærmest selvsagt.
En annen ting er at rullatoren er meget lett å legge sammen, og at den i sammenfoldet tilstand fremdeles står på hjulene, var i følge brukerne vi snakket med, en stor fordel. Det gjør at den enkelt kan tas med på bussen, og den tar ikke stor plass om den lagres i en liten trygdeleilighet.
Vi snakket med noen av brukerne ved Sagene Aktivitetssenter, og alle var positive til den nye rullatoren. De var alle enige i at den var komfortabel å bruke, den gikk lett over dørterskler, og at den var lett å folde sammen. Det
eneste de hadde å sette fingeren på, var at det vanligvis tok så lang tid for dem å få en slik. Det kunne gå opptil
et år innen de fikk den nye rullatoren, men det er et problem som ligger i bydelens system. I følge Erik Jordet ved Topro var målet med denne nyutviklingen å erstatte deres daværende uterullator, og at den skulle ha et klart slektskap med Topro Troja, som var blitt en salgssuksess. De forventet en kostnad på ca. 5 millioner kroner ved utviklingen, og dette skulle dekke utvikling og investering i maskiner og verktøy. Topro har budsjettert med ca. 5000 solgte enheter første året og forventer en jevn økning. I følge Aabakken er rullatoren vesentlig produsert i
aluminium og sprøytestøpt plastmateriale, som gir god styrke og lav vekt. Rullatoren blir satt sammen i Norge.
Hjelpemidler trenger ikke være stygge
Leave a reply